(1398/6/30)
کشاورزان محترم
مگس میوه مدیترانه ای یکی از زیانبارترین آفات کشاورزی در جهان است که به حدود 300 گونه گیاهی از انواع میوه های درختی (هلو، شلیل، مرکبات، خرما، انار، انگور، سیب، به، گلابی، انجیر، خرمالو، گردو و ...) ، درختچه ای، بوته ای و حتی سبزی صیفی حمله می کند.
خسارت این آفت از زمان تغییر رنگ و رسیدن میوه ها آغاز می شود و به دلیل تنوع میربانی و طولانی بودن دوران میوه دهی باعث ریزش شدید میوه و فساد و لهیدگی آن ها می شود و تا 100 درصد محصول را از بین می برد. هر مگس ماده حداکثر تا 800 تخم می گذارد و به طور معمول روزانه یک تا 30 عدد تخم می گذارد و چنانچه تعداد تخم یک مگس ماده در طول عمر آن حداقل 100 عدد باشد تعداد میوه آلوده حاصل از خسارت در پایان نسل چهارم 1/250/000 که با احتساب وزن هر میوه بین 50 تا 200 گرم در حدود 60 تا 250 تن میوه را می تواند از بین ببرد.
تعداد نسل این آفت در سال در ایران تا 5 نسل گزارش گردیده است.
نقل و انتقال این آفت توسط میوه آلوده حاوی تخم و لارو، پرواز حشرات کامل( تا 20 کیلومتر) و خاک آلوده به شفیره آفت انجام می گیرد.
ردیابی :
الف- ردیابی در مناطق غیر آلوده :
بازدید و بررسی منظم باغ ها از لحاظ ریزش غیر طبیعی و زودتر از موقع و همچنین با استفاده از فرمون و تله های اختصاصی انجام می گیرد .
ب- ردیابی در مناطق آلوده :
ردیابی با مواد جلب کننده مانند سراتراپ، پروتئین هیدرولیزات و بیولور انجام می گیرد.
مدیریت کنترل:
- کنترل زراعی و بهداشت گیاهی :
این روش شامل برداشت به موقع میوه های رسیده ، جمع آوری و دفن کردن میوه های آلوده در عمق 50 سانتیمتری خاک، شخم سطحی باغ در طول فصل سرد سال و همچنین برداشت زودهنگام برخی میوه ها از جمله خرمالو، شلیل و هلو که فرآیند رسیدن آن ها بعد از برداشت نیز ادامه پیدا می کند.
- روش کنترل غیر شیمیایی :
در این روش حشرات کامل با استفاده از تله های حاوی مواد جلب کننده مانند سراتراپ و یا پروتئین هیدرولیزات مسموم به صورت انبوه شکار می گردند.
- روش کنترل شیمیایی :
در این روش یک طرف از درختان با طعمه مسموم تهیه شده با فرمول خاص طعمه پاشی می گردند.
*جهت کسب اطلاعات بیشتر به کارشناسان جهاد کشاورزی مراجعه نمایید.